Esküvő kiállítás a Skanzenben
Helyi hírek

Időpont: Október 13. és 14. 9:00-17:00, Skanzen

Egy hely, mely egyszerre ad otthont a Nagy Nap minden állomásának: leánykikérésnek, vendégvárásnak, templomi szertartásnak, polgári ceremóniának, lakodalomnak.

✓ Tekintsétek meg az esküvői díszbe öltöztetett lakodalmi helyszíneinket
✓ Kóstoljátok meg a Fogadó esküvői fogásait
✓ Látogassátok meg felszentelt templomainkat
✓ Barangoljatok a Skanzen 63 hektáros területén, hogy ráleljetek az ideális fotózási helyekre, polgári szertatás helyszínekre!

✓ Vegyetek részt a múzeum kísérőprogramjain, melyeken sok érdekességet tudhattok meg a párválasztás, ismerkedés, esküvő témáihoz kötődő népszokásokról, hiedelmekről és akár ajándékot is készíthettek sajátkezűleg


Esküvő

SZOLGÁLTATÓK BEMUTATKOZÁSA

Ruhaszalonok, dekoratőrök, cukrászok, fotósok
A múzeum új rendezvényhelyszínén, a Skanzen Vigadóban szolgáltatók sora vár Titeket, akik egész évben azon munkálkodnak, hogy tökéletessé tegyék a Nagy Nap minden mozzanatát. Többek között ruhaszalonok, dekoratőrök, cukrászok, fotósok kínálatából meríthettek ötleteket, választhatjátok ki az „igazit”.

Az esküvői menüsor fogásaiból

A program alatt a Skanzen Vigadó szomszédságában található Fogadó biztosítja az egész napos étkezési lehetőséget, természetesen az esküvői menüsor fogásait előtérbe helyezve. 

KISÉRŐPROGRAMOK  

A Skanzen portáin különleges kísérőprogramokon vehettek részt, melyek megkönnyítik az esküvőre való ráhangolódást.

✓ Vágykeltő ételek kóstolója

✓ Szerelmi jóslás
Az eladósorban levő leányok kedvelt szórakozása volt téli estéken (különösen a fonóban), hogy jövendőbelijüket megjósolják. Ennek rengeteg útja, módja volt a gombócfőzéstől kezdve az ólomöntésen át, egészen az ereszrázásig. Undi lakóházunkban a szerelmi babonák sokaságából adunk ízelítőt. Aki még nem kelt el, jósnőnk segítségét is kérheti a párválasztáshoz.

✓ Jegyajándék fiúknak: Jegykendő készítés

A hagyományos paraszti kultúrában a jegyajándék két egymással házasságra lépni szándékozó személy kölcsönös ajándéka, amely házassági ígéretük kifejezője. Jellegzetes lány által adott jegyajándék a jegykendő. Ez egy négyzet alakú kendő, melyet a legény gatyája korcában, nadrágja ellenzőjében, mellénye zsebében viselt a lakodalomig, amikor ezzel kötötték hátra menyecskésen az új asszony fejét. Textilműhelyünkben az ügyes kezű menyasszonyok elkészíthetik vőlegényüknek szánt, díszes jegykendőjüket.

✓ Szerelmi ajándék lányoknak: Faragott fakanál készítés

A szerelmi ajándék a legény leánynak adott ajándéka, amely az udvarlás idején a kapcsolat erősítését szolgálja. A szerelmi ajándék adása és fogadása a kapcsolat fennállását is jelzi a falu társadalma előtt. A legények ajándékai korábban elsősorban fontos használati tárgyak voltak (pl. mosósulyok, mángorló, guzsaly, kapatisztító, csigacsináló, fonószék). A Fa-Házban az ügyes kezű vőlegény fakanalat díszíthet, hogy szerelme mindig finom falatokkal várja haza.

✓ Gyertyamártás
Készítsetek szívvel díszített gyertyát a harkai gyertyamártó műhelyünkben, hogy meglegyen a megfelelő hangulat egy romantikus vacsorához!

✓ Sárközi gyöngygallér-készítés (bemutató) 

A paraszti kultúrában igen sok alkalom adódott az ékszer viselésére. A leányok, menyecskék ha kimentek az utcára, faluba már akkor is tettek fel magukra gyöngyéket. Templomba, játszóba ünnepi viseletbe mentek, a legdíszesebb darabokat a menyasszonyok viselték. A népművészetéről híres tolnai Sárközben az eladó sorban lévő lány viselete tükrözte a család anyagi helyzetét. Őcsényi lakóházunkban a párok megnézhetik, hogyan készül a menyasszony dísze, a sárközi gyöngygallér.

A kiállítás Skanzen-belépőjeggyel látogatható.

3D virtuális túra
3D virtuális séta
Szentendre látnivalói
Útifüzet a szentendrei sétákhoz

Szentendre látnivalói

Romantikus és kulturális kalandok Budapesttől 7 km-re,
a Dunakanyar ékszerdobozában

Regisztráljon, és e-mailben azonnal megkapja az úti tanácsadót, mellyel végigjárhatja a város látványosságait!

Felnőttbarát szálloda

Elérhetőségek:

H-2000 Szentendre,
Bükkös part 16.

Tel.: +36-26-501-360
Fax: +36-26-501-365

E-mail: info@bukkoshotel.hu 
www.bukkoshotel.hu